GKI kártya szakszótár

A GKI kártya megszerzését tehergépkocsivezetőknek és autóbuszvezetőknek írják elő a jogszabályok, de tudjuk-e, hogy mi is ez a kártya, mi célt szolgál, vagy egyáltalán mit jelent a GKI ?

A GKI szakszótár csokorba szedi azokat a fogalmakat, amelyek kapcsolatosak a GKI kártyával. A bejegyzéssel segítséget szeretnénk nyújtani azoknak, akik most ismerkednek a hivatásos gépkocsivezetői szakmával, és még kevésbé jártasak a szakma szakszavaival.

GKI kártya

A GKI mozaikszó egy rövidítés, jelentése Gépjárművezetői Képesítési Igazolvány. A ″kártyát″ nem kell magyarázni, a GKI kártya egy kártyaformátumú igazolvány. Tulajdonosa ezzel tudja igazolni, hogy eleget tett a jogszabályi kötelezettségének, elvégzett egy tanfolyamot, sikeresen vizsgázott, miáltal jogosultságot szerzett arra, hogy a közúti forgalomban hivatásos gépkocsivezetőként részt vegyen. A GKI kártyát a gépkocsivezetői munkavégzés közben mindig magunknál kell tartanunk, úgy, ahogy a jogosítványunkat is.

GKI tanfolyam

A GKI kártya megszerzéséhez szükséges vizsgát megelőzően szaktanfolyami képzésen kell kötelezően részt venni. A GKI tanfolyam lehet alapképzés, vagy továbbképzés. Alapképzés akkor, ha a GKI kártyánkat első ízben szeretnénk megszerezni és a C1, C, C1E, CE jogosítvány kategóriáink közül egyet sem szereztünk 2009.09.09. előtt, vagy D1, D, D1E, DE jogosítvány kategóriánk közül egyet sem szereztünk 2008.09.09. előtt. Minden más esetben továbbképzés. A GKI alapképzés időtartama hosszabb, mint a GKI továbbképzésé.

GKI vizsga

GKI vizsgával zárul a GKI tanfolyam. Az alapképzést követő vizsga több vizsgaelemet tartalmaz, mint a továbbképzés utáni vizsga. A GKI alapképzési vizsgán tesztlapokat kell kitöltenünk, esettanulmányt kell írnunk, és forgalomban még vezetnünk is kell. Ezzel szemben a továbbképzési vizsgán csak tesztlapokat kell kitöltenünk.

GKI alapképzés tehergépkocsivezetőknek

GKI alapképzésen azoknak a tehergépkocsivezetőknek kell résztvenni, akik 2009.09.09. után szerezték meg a C1, C, C1E, CE kategóriás jogosítványukat, és első ízben szeretnének GKI kártyát szerezni.

GKI alapképzés autóbuszvezetőknek

GKI alapképzésen azoknak az autóbuszvezetőknek kell résztvenni, akik 2008.09.09. után szerezték meg a D1, D, D1E, DE kategóriás jogosítványukat, és első ízben szeretnének GKI kártyát szerezni.

GKI továbbképzés tehergépkocsivezetőknek

GKI továbbképzésen azoknak a tehergépkocsivezetőknek kell résztvenni, akik a meglévő GKI kártyájukat szeretnék meghosszabítani újabb 5 évre, VAGY első ízben szereznének GKI kártyát, és a jogosítványukban található C1, C, C1E, CE kategóriák közül bármelyiket 2009.09.09. előtt szerezték.

GKI továbbképzés autóbuszvezetőknek

GKI továbbképzésen azoknak az autóbuszvezetőknek kell résztvenni, akik a meglévő GKI kártyájukat szeretnék meghosszabítani újabb 5 évre, VAGY első ízben szereznének GKI kártyát, és a jogosítványukban található D1, D, D1E, DE kategóriák közül bármelyiket 2008.09.09. előtt szerezték.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.